Stress

Stress er ikke en sygdom, men en belastningsreaktion når kroppen har været udsat for mange belastninger ofte over tid. Stress rammer individuelt, men skal forebygges og løses i fællesskab

Stress skal forebygges

 

Hvad er stress?

Stress er ikke en sygdom, men en belastningsreaktion når kroppen har været udsat for mange belastninger ofte over tid. Stress kan skyldes forhold på dit arbejde; men også kriser og krav fra privatlivet kan udløse stress.

 

Stressen kan udløses af ydre forhold eller egne tanker og medfører en mental og kropslig alarmtilstand.  Det er forskelligt, hvordan vi håndterer fysiske og psykiske belastninger. Det afhænger fx af genetiske forhold og erfaringer.

 

Stress på arbejdet kan opstå, når vi oplever ubalance mellem krav og ressourcer. Det kan fx være situationer på arbejdspladsen, hvor vi oplever højt arbejdspres, usikkerhed ift. ansvaret for opgavevaretagelsen eller frygt for at fejle.

 

Høje følelsesmæssige krav og relationsarbejde med mange elever kan over tid udløse en belastningsreaktion, hvis der ikke er mulighed for løbende sparring og supervision. 

 

Hjælp hinanden

Stress rammer individuelt, men skal forebygges og løses i fællesskab. 

Arbejdet skal tilrettelægges, så psykiske overbelastninger undgås. Stress forebygges bedst, når I løbende taler sammen om fx arbejdsmængde og opgavevaretagelse. 

Hvis du selv eller en kollega har symptomer på stress, kan det være en god idé enten at tale med andre om det fx dine tillidsvalgte på arbejdspladsen.

 

Det er altid leders ansvar at tilrettelægge arbejdet, så psykiske belastninger undgås.

Spørgsmål og svar om stress

Pas på den længerevarende overbelastning

Stresssymptomer er signaler, som vi skal reagere på. En stresstilstand er naturlig og ufarlig i en kortere periode, fordi den gør os i stand til at præstere bedre. Men hvis du gennem længere tid er overbelastet, kan du blive syg af stresstilstandens følgevirkninger.


Din læge kan vurdere om du skal sygemeldes

Har du længerevarende symptomer på stress, skal du kontakte din læge.
Det er din læge, der sammen med dig vurderer om dine symptomer kræver en sygemelding helt eller delvist.
Hvis stress og efterfølgende sygemelding skyldes arbejdets udførsel, skal din egen læge anmelde det som en erhvervssygdom.

Psykisk rådgivning

Når du er medlem kan få en gratis samtale med DLF´s rådgivningsteam, hvis du har det svært.