Indeklima

Indeklima er en stor del af det fysiske arbejdsmiljø og omfatter både luft, lys, lyd og temperatur. Et godt indeklima er vigtigt, fordi det bidrager til øget indlæring.

Lærer Tavle Kridt Undervisning Broe © DLF

Luftkvalitet

 

Når det kommer til luften i klasseværelset, påvirkes den af mange faktorer som udåndingsluft, støv, dyrehår, dufte/lugte, træk og luftfugtighed.

 

Hvis du selv eller din kollega ofte har hovedpine, tilstoppet næse eller oplever træthed og koncentrationsbesvær, kan det skyldes dårligt indeklima.

 

Det bedste indeklima fås, hvis der er god stabil ventilering, der sikrer, at luften i rummet skiftes ud med frisk, ren luft, uden at det trækker. Har I ventilationsanlæg på skolen, skal dette ren- og vedligeholdes jævnligt.

 

Kommunen ejer som regel skolens bygninger og er ansvarlig for, at indeklimaet er i orden. Hvis du oplever luftkvalitet som et problem, kan arbejdsmiljøgruppen dvs. din leder og din arbejdsmiljørepræsentant, kontakte kommunen for at få undersøgt indeklimaet.

Du kan selv arbejde med at få bedre luft i klasselokalet ved:

  1. Luft ud og skab gennemtræk

    Luft ud og skab gennemtræk efter hver time og især efter madpakkerne er spist

  2. Hold orden

    Hold orden og brug lukkede skabe, så støvet ikke har så mange steder at lægge sig

  3. Placer vådt overtøj ude på gangen

  4. Brug skiftesko

    Bed eleverne om at medbringe skiftesko til brug i klaseværelset for at mindste snavs udefra

  5. God oprydning

    Sørg for god oprydning, så rengøringen kan foretages af fagpersoner

Lys i klasselokalet

 

Der skal være dagslys i klasselokaler, og man skal kunne se ud. Der skal være lys svarende til 200 lux i lokalet og 500 lux ved tavlen. Det er en del af arbejdspladsvurderingen (APV) at undersøge lysforhold.

 

Forkert lys som fx flimmer fra elektrisk belysning eller genskin fra overflader kan give hovedpine, træthed og muskelspændinger.

 

Din skoleleder og din arbejdsmiljørepræsentant kender kravene og har opgaven, hvis det skal undersøges eller forbedres.

 

Du kan læse mere om Lys i arbejdssituationen på indeklimaportalen

eller her på Arbejdstilsynets hjemmeside

 

Brug for skærmbriller

Hvis lyset er undersøgt, kan det være, at du har brug for skærmbriller. Du har ret til at få betalt skærmbriller, hvis de er nødvendige for dit arbejde, og dit arbejde ved skærm foregår regelmæssigt og i en ikke ubetydelig del af din normale arbejdstid.

Din arbejdsgiver har ofte aftaler med en optiker, så start med at spørge din leder.

Støj og efterklang

I et klasseværelse er der naturligvis lyde og summen af liv. Latter og musik kan være dejligt, mens råb og skrig kan opleves som ubehagelig, generende larm og støj.

Kilder til støj kan komme dels fra brugerne af lokalet og bero på elever i klassen, undervisningsform og adfærd men også fra dårlige akustiske forhold, hvor fx lang efterklangstid kan forstærke støjen. Efterklangstiden i klasserummet kan måles af professionelle og må ikke være mere end 0,6 sekunder.

 

Hvis du er generet af støj, kan det føre til træthed og koncentrationsbesvær. Din arbejdsmiljørepræsentant har viden om støj, og I kan sammen sætte støj på dagsorden for at se, om noget af støjen kan forebygges.

 

Du kan finde mere viden om støj i skolen i pjecen BFA - Støj i skolen

Mere viden om indeklima

DLF har i 2019 udgivet en pjece med overblik over de mest typiske udfordringer i indeklimaet på danske skoler.