Registrering af arbejdstid

Fra den 1. juli 2024 har arbejdsgiverne pligt til at registrere deres ansattes arbejdstid. Det følger af Lov om arbejdstidsdirektivet.

Enkelte ansatte er undtaget for registrering. Det er ledende medarbejdere, der selv kan fastsætte længden af deres arbejdstid. Det vil f.eks. være kommunaldirektører.

 

Formålet med arbejdstidsregistreringerne er at gøre det synligt, hvis der er ansatte, som arbejder for meget. Arbejdsmiljøreglerne fastslår, at den maksimale gennemsnitlige arbejdstid må højst være 48 timer om ugen målt over en periode på 4 måneder. Samtidig skal hver arbejdsdag have en hvileperiode på 11 timer, og hver arbejdsuge skal indeholde et arbejdsfrit døgn.

 

Arbejdsgiver har metodefrihed i forhold til registreringssystemet. Men der er krav om, at registreringen skal være objektiv, pålidelig og tilgængelig. De ansatte skal kunne se deres egne oplysninger, og oplysningerne skal gemmes i mindst fem år.  

 

Mange af Danmarks Lærerforenings medlemmer arbejder efter en overenskomst, der indeholder en arbejdstidsaftale med bestemmelser om opgørelse af arbejdstid. Reglerne i arbejdstidsaftalerne er ikke de samme som lovens regler om registrering af arbejdstid:

  • Loven har til formål at sikre arbejdstagernes sikkerhed og sundhed, fx at hvileperioder bliver holdt.

  • Arbejdstidsaftalernes bestemmelser om opgørelse af arbejdstiden skal sikre, at mer- eller overarbejde bliver honoreret med betaling eller afspadsering.

  • Lovens krav om registrering af arbejdstid vil dog kunne hjælpe til at dokumentere, om der har været mer- eller overarbejde, hvis der er opstået uenighed om dette.

Typiske spørgsmål