Årets optagelsestal: Fald på 6 pct. på læreruddannelsen

26. juli 2024

Optaget på læreruddannelsen fortsætter med at falde. ”Sætter en tyk streg under behovet for at investere i lærernes hverdag og arbejdsmiljø”, lyder det fra DLF-næstformand.

2.109 har i sommeren 2024 fået den glade besked om, at de er blevet optaget på læreruddannelsen. Men udviklingen går den gale vej - optaget er nemlig faldet med seks procent siden sidste år og med hele 11 procent siden 2015.

 

”Først og fremmest skal der lyde et stort tillykke til alle de kommende lærerstuderende. At være lærer er både meningsfuldt, udfordrende og sjovt, så de har valgt helt rigtigt,” siger næstformand for Danmarks Lærerforening Niels Jørgen Jensen, og fortsætter:

 

”Men det er selvfølgelig stærkt bekymrende for folkeskolen og for hele samfundet, at færre og færre vælger lærervejen – det går ud over elevernes trivsel og faglige udvikling. Og det sætter en tyk streg under behovet for at vi som samfund investerer i lærernes hverdag og arbejdsmiljø.”

 

I forvejen er der mangel på uddannede lærere i folkeskolen, så der er ifølge DLF brug for at sætte ind flere steder for at vende udviklingen.

 

”Det er hele vejen rundt, men vi ved heldigvis, hvad der virker. Bedre praktik for de studerende. Nationale lærerstartsordninger, så de nyuddannede lærere får bedre støtte og ikke forlader folkeskolen igen efter få år. Bedre seniorordninger, så flere kan se sig selv blive længere på arbejdspladsen. Og ikke mindst lette trykket på lærernes helt almindelige hverdag og arbejdsmiljø, som presses af inklusion, uden at tiden og ressourcerne følger med. Alt det vil vi fortsat arbejde benhårdt for, så flere ser læreruddannelsens og folkeskolens vej,” siger Niels Jørgen Jensen.