Det må og skal være uddannede lærere, der har ansvar for undervisningen

Debat
05. september 2024

Der skal være plads til forskellige fagligheder, som samarbejder om at lave den allerbedste skole. Men uddannede lærere skal være ansvarlige for undervisningen - især af de fagligt svageste, skriver DLF-udvalgsformand Regitze Flannov i dette debatindlæg.

Sommeren over har debatten kørt om regeringens forslag om, at andre end uddannede lærere skal kunne varetage den nye ekstra undervisning i dansk og matematik til de ti procent, der har mest brug for det.

 

For eksempel havde skoleleder og politiker Marco Damgaard et debatindlæg, der insinuerede en fagkamp mellem lærere og pædagoger, og blandt andet havde denne linje:

 

»Vi skal stoppe med at tro, at den bedste folkeskole kun har uddannede lærere ansat.«

 

Lad mig slå helt fast: For os lærere er der bestemt ikke tale en fagkamp.

 

På en skole skal der selvfølgelig være plads til forskellige fagligheder, som i samarbejde laver den allerbedste skole og det stærkeste fællesskab for eleverne. I den forbindelse har vi brug for både lærere, vejledere, socialrådgivere, PPR, pædagoger, sundhedsplejerske mv.

 

Vi forfægter skam heller ikke, at skolens ledelse i samarbejde med medarbejderne fleksibelt skal kunne prioritere ressourcerne i den nyoprettede timebank til bedst gavn for eleverne. Faktisk har vi været med til at understøtte mere lokal fleksibilitet i forhold til at finde de bedste løsninger på skolens mange udfordringer.

 

Så langt så godt.

 

Men jeg vil til enhver tid holde benhårdt fast i princippet om, at det altså er uddannede lærere, der må og skal være ansvarlige for undervisningen. Det er kvaliteten af undervisningen, som vi har øjnene stift rettet mod her. Intet andet.

Det betyder, at når man lokalt prioriterer at bruge ressourcer fra timebanken til undervisning af de af vores elever, som har sværest ved dansk og matematik, så har de selvfølgelig - i lighed med alle andre elever - ret til at blive undervist af en uddannet lærer.

 

Det kræver en læreruddannelse at kunne planlægge og varetage den faglige undervisning, og det skal vi fastholde.

 

Når vi ovenikøbet snakker om undervisning af de elever, der har sværest ved at følge med fagligt, så er det reelt en dobbelt lempelse, som regeringen lægger op til. Hvorfor skulle disse elever ikke have krav på undervisning fra en lærer, som er uddannet til netop det?

 

Er du uddannet matematiklærer, så er du nu engang mere kvalificeret end andre faggrupper til at hjælpe en elev med vanskeligheder i matematik, da du har flere faglige tilgange, der kan hjælpe eleven.

 

Vi frygter, at man på mange skoler vil være nødt til at vælge den billigste løsning, som lovgivningen giver mulighed for. Vi har brug for, at politikerne sikrer elevernes retssikkerhed og mulighed for at blive dygtigere til matematik og dansk.

 

Når Folketinget samles igen og skal lovbehandle regeringens forslag, er vores helt klare budskab fra Danmarks Lærerforening derfor: Fokusér på kvaliteten af undervisningen af vores børn og unge, og hold fast i, at lærere skal stå for den.

 

Indlægget er bragt i Skolemonitor d. 5. september 2024.