DLF: Glædeligt at ministeren vil ændre uklare regler om fysisk indgriben
Reglerne for, hvornår og hvordan lærere må gribe fysisk ind på skolerne, er alt for uklare og ufuldstændige - og det går ud over lærernes retssikkerhed. Derfor glæder DLF-formand sig over, at ministeren nu vil tage handling.
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har meldt ud, at der er brug for en lovændring og at han dermed vil skabe klarere regler for, hvornår og hvordan lærere må gribe fysisk ind over for elever i folkeskolen.
Reglerne på området er i dag alt for uklare og ufuldstændige, og det går ud over lærernes retssikkerhed. Derfor glæder formand i Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen sig over, at ministeren nu vil tage handling.
”Vi har længe efterlyst klarere regler om fysisk indgriben, når alle andre pædagogiske midler er udtømt - både for lærernes og elevernes skyld. Vi bakker derfor op om ministerens nye udmelding. Dybest set handler det om muligheden for at skabe den gode undervisning til gavn for alle. Og at få løst de situationer, der opstår, på en god måde på skolen, få dem talt godt igennem og tillagt lærerens forklaring større værdi,” siger han.
De uklare regler for, hvornår og hvordan man må gribe ind, gør at mange lærere i dag er bange for konsekvenserne ved fx at føre en elev væk fra en tilspidset situation, tage en mobiltelefon fra en elev, der ikke vil aflevere den eller berolige en elev. Det er dybt problematisk for læreren selv, den pågældende elev og alle klassekammeraterne, lyder det fra Gordon Ørskov Madsen.
”Lærernes bekymringer er desværre helt reelle, da vi har set medlemmer, som har mistet deres job efter at have grebet fysisk ind på samme måde, som de fleste forældre ville gøre i hjemmet. Så vi har et problem, vi skal have løst – og jeg er glad for, at ministeren er enig og vil tage handling,” siger han.
I Norge har man netop vedtaget nye lovregler om fysisk indgriben, som både DLF og ministeren mener, at man kan lade sig inspirere af. Det handler bl.a. om langt tydeligere beskrivelse af situationer, hvor der kan gribes ind fysisk – fx ved adfærd, som forstyrrer eller ødelægger undervisningen eller for at forhindre, at en situation eskalerer.
”Samtidig skal vi bruge enhver situation, hvor fysisk indgriben har været nødvendig, til at gå i dialog med forældre og skole om, hvordan en lignende situation kan forebygges. Der skal være større fokus på dialog og forebyggelse på den enkelte skole, end der er nu. Det er også noget af det, man har fokus på i Norge,” siger Gordon Ørskov Madsen.