DLF klager til Ombudsmanden i sag om ytringsfrihed

27. marts 2025

En lærer blev indkaldt til samtale af sin arbejdsgiver efter at have medvirket i artikel om voldelige episoder i folkeskolen – det er et angreb på lærernes ytringsfrihed, lyder det fra DLF.

En lærer på en københavnsk skole fortalte for nylig i Berlingske om en oplevelse, hvor hun var blevet udsat for vold af en elev på sin tidligere arbejdsplads, for at sætte fokus på konsekvenserne af voldelige episoder i skolens hverdag.
 
På trods af offentligt ansattes lovfæstede ytringsfrihed, blev læreren efterfølgende indkaldt til en tjenestelig (som senere blev ændret til en tilrettevisende) samtale af Københavns Kommune. Det endte med, at læreren fik en opfordring til at holde lav profil med hensyn til kontakt til pressen.
 
Forløbet har fået Danmarks Lærerforening til at indbringe sagen til Folketingets Ombudsmand, der har til formål at beskytte borgernes rettigheder i mødet med myndighederne.
 
”Det er et angreb på lærernes ytringsfrihed, som vi tager meget alvorligt. Det sender et signal til både den pågældende lærer og til alle kollegaerne i kommunen om, hvad der sker, når man udtaler sig i pressen,” siger formand for DLF, Gordon Ørskov Madsen, og fortsætter:
 
”Læreren har ikke gjort noget forkert – tværtimod! Hun har meget modigt stillet sig frem og fortalt om alvorlige udfordringer i vores folkeskole, så vi kan finde gode løsninger på dem. Kommunen burde støtte op om dette, men gør det stik modsatte. Som lærer skal man selvfølgelig turde medvirke i debatten uden at frygte at blive mødt med repressalier fra sin arbejdsgiver. Hele forløbet ryster mig ærligt talt, og vi har derfor ikke tøvet med at få sagen videre til Ombudsmanden,” siger han.

 

Har du som medlem brug for rådgivning og hjælp omkring ytringsfrihed eller andre kritiske arbejdssituationer, kan du her se, hvordan du kan få hjælp fra DLF.