DLF og CFU: Besparelsen på Center for Undervisningsmidler vil koste dyrt
Finansminister Nicolai Wammen præsenterede i dag aftale om finanslov, der indeholder besparelser på Center for Undervisningsmidler (CFU). Det gør det sværere for lærerne at lave varieret undervisning og svækker CFU’s muligheder for at understøtte fagfornyelsen, mener Danmarks Lærerforening og Center for Undervisningsmidler.
CFU skal spare ca. 40 millioner på grundbevillingen hvert år. Det er realiteten i årets finanslovsaftale.
Det er på trods af, at CFU opleves som en succes, der hvert år udlåner 9 millioner undervisningsmaterialer til landets skoler, og hvor udlånet af materialesæt alene er steget med 15 procent sidste år.
CFU har siden 2010 fået reduceret budgettet med knap en tredjedel – og med den nye finanslov skal der spares yderligere en femtedel fra næste år.
Folkeskolens kvalitetsprogram er udmøntet til fag– og skønlitteratur, og CFU er i en besparelse nødsaget til at skære ned på materialerne udenom bøgerne. Det handler fx om praktiske materialer som understøtter bøgerne i undervisningen og sætter dem i spil i klasselokalet:
”Skolerne skriger på varierede undervisningsmaterialer, og regeringen har store ambitioner om at styrke den praksisnære, motiverende undervisning og få elevernes hoveder op fra skærmene. Derfor giver det ganske enkelt ingen mening at spare på de praktiske materialer i folkeskolen. Det gør det meget svært at nå i mål med en mere praksisnær skole med færre skærme,” siger Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening.
Implementeringen af fagfornyelsen bliver en kæmpe opgave for både kommuner og lærerne ude i klasseværelserne. Skal undervisningen indrettes efter de nye formål, vil det kalde på en mere praktiskrettet undervisning, der giver eleverne mulighed for at arbejde med fysiske genstande og afprøve forskellige typer undervisningsmaterialer i samspil med hinanden.
”Det er vigtigt for os, at partierne, der har været med til at vedtage skolernes kvalitetsprogram, er oplyst om de konsekvenser, som en besparelse på 20 procent har for de politiske ambitioner i fagfornyelsen. Når vi, som nu, står med en besparelse på 40 millioner om året, så har CFU ikke i samme grad af mulighed for at understøtte kvalitetsprogrammets formål, som er at styrke den fysiske, sanselige og håndgribelige undervisning,” siger forperson for CFU Danmark, Ann-Birthe Overholt Nicolaisen.
CFU giver adgang til både online undervisningsmaterialer, såsom e-bøger, Podcasts, Tv-optagelser og spillefilm, og fysiske materialer som bøger og artefakter, der kan kobles på kryds og tværs af bøger og fx film. Det er denne kobling af materialer, der kan være med til at skabe varieret undervisning i skolerne.
”Når besparelsen er blevet en realitet, så det tvingende nødvendigt, at det med udmøntningen af ”boggaven” i Kvalitetsprogrammet tydeliggøres, at midlerne kan anvendes til skøn- og faglitteratur samt materialer, der understøtter bøgernes anvendelse i undervisningen. Ellers ryger hele fundamentet for fagfornyelsen med i besparelsen,” fortæller Ann-Birthe Overholt Nicolaisen.
Fakta – Om Center for Undervisningsmidler (CFU)
CFU hører under Uddannelses- og Forskningsministeriet og er strukturelt forankret i landets seks professionshøjskoler med afdelinger landet over. Opgaven er defineret i egen lovbekendtgørelse og er finansieret gennem en statslig bevilling, der årligt udløses på finansloven.
CFU’s kerneopgave er centreret om en omfattende samling af alle slags læremidler til udlån til alle landets skoler og ungdomsuddannelser. I kobling med tilbud om pædagogisk vejledning, kurser og konferencer kan underviserne benytte det lokale CFU’s mange tilbud og berige, variere og udvikle der undervisning.
CFU skal understøtte ”Folkeskolens kvalitetsprogram” med flere skøn- og faglitterære bøger, der skal hjælpe eleverne til større fordybelse og læselyst. CFU skal indkøbe de mange bøger og skal samtidigt sørge for at sætte bøgene i en kontekst, der giver lærerne mulighed for at bruge bøgerne relevant i undervisningen. Det kan f.eks. være ved hjælp af lærevejledninger, undervisningsmaterialer og artefakter, såsom teaterkasser til skønlitterærlæsning, eller robotter til brug ved læsning af science fiction - alt sammen noget der er med til at gøre brugen af bøgerne mere interessant for eleverne.