DLF og LL om ny reform: Giver ikke praktikken det nødvendige løft
Midlerne skal følge med, hvis man vil give praktikken på læreruddannelsen et reelt og helt nødvendigt kvalitetsløft - det lever politikerne ikke op til med den nye uddannelsesreform, lyder det fra DLF og LL i dette debatindlæg.
Af Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening, og Anthon René Berentzen, forperson i Lærerstuderendes Landskreds.
På Christiansborg er der indgået en ny aftale om en reform af professionsuddannelserne, der desværre ikke tager hånd om noget af det allervigtigste for kvaliteten af læreruddannelsen lige nu: en styrket praktik.
Da den nye og forbedrede læreruddannelse så dagens lys for et par år siden, var det med gode intentioner og store ambitioner. Fx blev praktikken styrket og gik fra at være et selvstændigt fag til at være et integreret element i alle uddannelsens fag.
Nu har vi fået en bedre læreruddannelse, og det var et helt rigtigt skridt at skabe denne større vekselvirkning mellem de forskellige dele af uddannelsen – herunder praktik - samt at sikre større tilknytning for de studerende til folkeskolen. Det stillede helt nye og højere krav til sammenhængskraften mellem de studerende, praktikskolen og professionshøjskolen.
Men pengene fulgte ikke med. Kort fortalt skal de studerende igennem mere praktik for de samme penge. Så bliver det ved de pæne ord, og praktikken bliver reelt set fattigere.
Nu vil politikerne med den nye reform tilføre midler til en styrket praktik for en række uddannelser, men ikke læreruddannelsen. Det er helt uforståeligt, at det økonomiske hængeparti på den måde videreføres.
Vi ved, at praktikken er den del af læreruddannelsen, der gør allermest ondt på de studerende, hvis tingene ikke spiller. Ens oplevelser i praktikken har stor betydning for, om man overhovedet gennemfører uddannelsen, og om man ser mod folkeskolen som nyuddannet lærer.
De lærerstuderende oplever i dag en alt for tilfældig kvalitet af praktikken. Mange har en oplevelse af at være ”ugens gæst” og synes ikke de får den kobling mellem teori og praksis, som er så vigtig for den enkelte lærerstuderende – og i sidste ende for eleverne og vores fælles folkeskole.
Kvaliteten af praktikken hænger i høj grad sammen med de forudsætninger og muligheder, som praktikvejlederne har ude på folkeskolerne. De udfører en enormt vigtig og prisværdig opgave, som vi skal have større respekt for.
De skal uddannes til opgaven – og have tiden til at løse den. Begge dele halter desværre, og det er hverken fair over for vejlederne, lærerkollegaerne eller de studerende.
Midlerne skal følge med, hvis man vil give praktikken et reelt og helt nødvendigt kvalitetsløft. Det lever politikerne ikke op til med den nye aftale, og så bliver det ved pæne ord på papir.
Indlægget er bragt i Avisen Danmark den 14. april 2025.