Professionel kapital

Gratis tilbud til kredse: Styrk skolens kerneopgave med en undersøgelse af den professionelle kapital på kommunens skoler

Hvad handler professionel kapital om?

 

Professionel kapital er en ressource, der er afgørende for, hvordan lærerprofessionen bedst løser sine opgaver. Professionel kapital giver dermed et forbedret udgangspunkt for at kunne tale om, hvordan der skabes god undervisning, som har øje for bådelærernes faglige og personlige kompetencer, 
samarbejdsklimaet på skolen og de rammer, lærerne har for at bruge deres professionelle dømmekraft i deres arbejde.

 

Gennem forløbet med at afdække den professionelle kapital arbejder trioerne (Tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og skoleledere) med hvordan de i fællesskab kan blive endnu bedre til at skabe den gode skole og styrke skolens kerneopgave.

 

Øget kvalitet i undervisningen og forbedret arbejdsmiljøet

Godt 300 skoler har i perioden fra 2017 til januar 2024 fået afdækket deres professionelle kapital. 
Erfaringerne viser, at skolerne har opnået markante forbedringer på en række områder. For eksempel med hensyn til oplevet kvalitet i undervisningen, samarbejdet mellem lærerne og evnen til at træffe professionelle beslutninger. I sidste ende styrker forløbet skolernes kerneopgave. Dermed oplever lærerne i højere grad, at de bedre kan lykkes med deres opgaver, og det styrker også både arbejdsglæden og arbejdsmiljøet. 

Læs kronik af Tage Søndergaard Kristensen

Papir Tekster Udskrift Broe

Professionel kapital - vejen til en bedre folkeskole

Skolens professionelle kapital hænger ikke sammen med de ydre rammer eller med sammensætningen af eleverne på skolen. Det, der betyder noget, er ledelse og samarbejde på skolen. 

Tage Søndergaard Kristensen - Professionel Kapital - vejen til en bedre folkeskole

Bliv klogere på hvordan undersøgelsen foregår

 

Undersøgelsen af den professionelle kapital foregår ved, at lærerne på kommunens skoler besvarer et spørgeskema, som giver et indblik i, hvordan blandt andet tillid, samarbejde, anerkendelse og medindflydelse fungerer på skolerne. Derefter samles trio-samarbejdet til et seminar, som Danmarks Lærerforening faciliterer, og hvor der medvirker eksterne eksperter. På seminariet får deltagerne et fælles vidensgrundlag om professionel kapital. 

 

Herefter præsenteres og gennemgås undersøgelsens resultater, og på den baggrund identificerer trio-samarbejdet de indsatsområder, som de udarbejder strategi- og handleplaner for.

 

Foreningens tilbud er delvist medfinansierende; forstået på den måde, at kommunen afholder udgifterne til undersøgelsen, eksterne eksperter samt kursussted og ophold. 
Danmarks Lærerforening tilrettelægger og designer forløbet fra start til slut, og foreningen bidrager med proceskonsulenter på kurset.

 

Indsatserne bærer frugt

11 kommuner har indtil nu fået foretaget en genmåling af den professionelle kapital typisk 2-3 år efter første måling med henblik på at konstatere, om de indsatser, som de enkelte skoler har arbejdet med, har båret frugt. En kommune har fået tredje måling. Der tegner sig et meget positivt billede, som viser, at skolerne på en række centrale parametre har gjort fremskridt i forhold til at styrke kerneopgaven, samarbejdet og arbejdsmiljøet.

Ansøg om at deltage

Hvis I som kreds er interesseret i mere information eller ansøge, skal I kontakte:

Organisationskonsulent Carsten Freundt  caf@dlf.org  / tlf. 3369 5451

Organisationskonsulent Bjarke Nørremark  bno@dlf.org  / tlf. 3369 6431

 

Den lokale kreds og kommunen skal i fællesskab ansøge om at deltage. 

Hør fra tidligere deltager

Hør formanden for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, fortælle om, hvorfor det er vigtigt at arbejde med professionel kapital. En skolechef og en kredsformand, der tidligere har deltaget i forløb om professionel kapital fortæller om deres forløb.