Danmarks Lærerforening har fået ny løsning for kontingentopkrævning
Vi har lanceret en ny løsning til opkrævning af kontingent. Hvis du tidligere har modtaget et girokort, vil du nu få en mail med et betalingslink. Læs mere om den nye løsning her
Pension
Her kan du læse mere om din pension. Din pension afhænger af, hvordan du er ansat. Nedenfor kan du se, hvad du får indbetalt, og hvordan din pension kan udbetales.
Overenskomstansat
Alle månedslønnede overenskomstansatte har en pensionsordning i Lærerens Pension, som betales af arbejdsgiveren.
Din pension er aftalt for dig
Som overenskomstansat er din pension aftalt for dig i overenskomsten. Det betyder, at din arbejdsgiver automatisk indbetaler tilLærernes Pension, når du er ansat.
Det er også aftalt, hvilke pensionstyper du har, og hvordan dine pensionsindbetalinger investeres.
Ny i Lærernes Pension
Din arbejdsgiver sørger for at oprette en pensionsordning hos Lærernes Pension, hvis du ikke har en i forvejen.
Du vil automatisk få tilsendt en indmeldelsespakke med blandt andet en pensionsoversigt over de pensionstyper, der er aftalt i overenskomsten, og en pensionserklæring.
På pensionserklæringen er der en række spørgsmål om fleksjob, førtidspension og invaliditetsydelse, du skal besvare, da det kan have indflydelse på, hvordan du er forsikret i tilfælde af invaliditet.
Som overenskomstansat indsætter din arbejdsgiver minimum 17,3 pct. af stort set hele din løn på din pensionsopsparing. Der kan være enkelte tillæg, som ikke er pensionsgivende. Det kan du læse mere om under "løn".
Du får mere end 17,3 pct. indbetalt på din pension, hvis du:
Har valgt at få din fritvalgsordning indbetalt på pension Som kommunalt ansat får du et fritvalgstillæg på 1,38% (1. april 2025 1,64%) af din pensionsgivende løn. Fritvalgstillægget bliver som udgangspunkt udbetalt som et løntillæg. Hvis du vil ændre det til et forhøjet pensionsbidrag, skal du inden en 1. oktober meddele dit omvalg skriftligt til din nærmeste leder. Ændringen vil herefter træde i kraft pr. efterfølgende 1. januar. På din lønseddel vil du så se, at din arbejdsgiver i stedet for 17,3% har indbetalt 18,68% ( 1. 2025 18,94 %) af din pensionsgivende løn til pensionsordningen.
Har et 93-bevis En lukket gruppe af ansatte har tidligere fået et såkaldt 93-bevis. Hvis du har et 93-bevis, skal din arbejdsgiver indbetale yderlige 2,5 % af din pensionsgivende løn. Det vil altså sige, at din arbejdsgiver i alt indbetaler 19,8 % på din pensionsopsparing. Hvis du også har valgt at få fritvalgstillægget indbetalt på din pension bliver det 21,18 %. (1. April 2025 21,44 %)
Selv betaler ind til pension Hvis du vil spare mere op til din pension, end det din arbejdsgiver sætter ind, kan du give din arbejdsgiver besked om, at du vil have en vis del af din løn indsat på din opsparing hos Lærerens Pension i stedet for at få den udbetalt.
Problemer med indbetaling
Er der fejl i dine indbetalinger, eller er du usikker på, om din arbejdsgiver indbetaler, hvad du har krav på, kan du kontakte din lokale kreds, som kan hjælpe og rådgive dig.
Du kan få folkepension, fra du er mellem 65 og 68 år afhængigt af, hvornår du er født. Du kan se det nøjagtige tidspunkt på Borger.dk. Du kan dog vælge at gå på pension, før du når folkepensionsalderen.
Hvis du går på deltid, kan du, hvis du ellers opfylder betingelserne for at gå på pension, få delpension. Det betyder, at du arbejder deltid, samtidig med at du begynder at få din pension udbetalt. Du kan få mere at vide om delpension hos Lærernes Pension.
Lærerenes Pension kan hjælpe dig med at finde det bedste tidspunkt at gå på pension. De kan også hjælpe med at beregne, hvad du får i pension.
Du kan få overblik over din pension hos Lærerens Pension, når du logger ind med Nem-id. Her kan du se, hvor meget der er indbetalt, hvornår du kan gå på pension, og hvad du vil få udbetalt.
PensionsInfo.dk
På Pensionsinfo.dkkan du få et samlet overblik over din pension i Lærernes Pension, din folkepension, dine ATP-indbetalinger, din(e) gruppelivsforsikring(er)og eventuelt andre privattegnede pensioner.
Pension til efterladte
Er du overenskomstansat, kan du læse, hvad der sker med din løn og pension, når du dør.
Læs mere om pension til efterladte
Når en overenskomstansat dør, har vedkommendes ægtefælle eller børn under 21 år ret til efterindtægt i max tre måneder. Efterindtægten svarer til den løn, der ellers skulle udbetales.
Hvor meget der udbetales afhænger af, hvor lang tid afdøde har været ansat:
1 år = Efterindtægt i 1 måned
2 år = Efterindtægt i 2 måneder
3 år = Efterindtægt i 3 måneder
Hvem udbetaler efterindtægten?
Efterindtægt udbetales af den myndighed, der udbetalte afdødes løn. Det er også her, man skal henvende sig, hvis ikke efterindtægten, som det er almindeligt, automatisk bliver udbetalt. Efterladte har ret til efterindtægten fra dødsdagen og nøjagtigt en, to eller tre måneder frem.
Efterindtægten kommer ud over en eventuel udbetaling af ægtefællepension eller børnepension.
Hvis afdøde har ikke-afholdt ferie, skal arbejdsgiveren udbetale det til boet.
I de fleste tilfælde vil afdødes ægtefælle og eventuelle børn under 19 eller 21 år få ægtefælle-/samleverpension, dødsfaldspension eller børnepension. Hvis afdøde ikke havde en ægtefælle, kan en eventuel samlever i nogle tilfælde få udbetalt ægtefælle-/samleverpensionen.
I nogle tilfælde vil der også blive udbetalt et engangsbeløb. Lærerens Pension vil automatisk få besked om dødsfaldet og sørge for, at pensionen bliver udbetalt.
Som efterladt kan dukontakte Lærernes Pension, som kan fortælle dig, hvilken pensionsordning afdøde havde, da det har betydning for, hvad der udbetales til hvem.
Hvis afdøde indbetalte til Forenede Gruppeliv, bliver der udbetalt en forsikringssum, hvis dødsfaldet skete inden udgangen af den måned, hvor afdøde fyldte 72 år.
Hvis afdøde var medlem af Danmarks Lærerforenings frivillige gruppelivsforsikring ved dødsfaldet, bliver der udbetalt en forsikringssum, hvis dødsfaldet er sket senest ved udgangen af det kalenderår, hvor afdøde fyldte 70 år.
Efterlevende børn under 18 år kan søge om understøttelse fra Danmarks Lærerforenings Understøttelseskasse. Støtten gives som et engangsbeløb. Du kan kontakteden lokale kreds af Danmarks Lærerforening for at høre nærmere om mulighederne.
Hvis afdøde var medlem af Den Danske Lærerstands Begravelseskasse, kan de efterladte få udbetalt begravelseshjælp. Begravelseshjælp udbetales efter indsendelse af medlemsbrev og kopi af dødsattest til formanden for Den Danske Lærerstands Begravelseskasse.