Tjek din lønseddel

Får du det rigtige i løn? Det kan koste dyrt, hvis du ikke kigger din lønseddel efter. Små fejl kan løbe op i tusinder af mistede lønkroner, hvis fejlene ikke bliver fundet og rettet. Brug vores tjekliste og få et løntjek i din kreds.

Lønnen går ind på din bankkonto hver måned. Men ved du egentligt, om beløbet er korrekt?

 

Selv en lille fejl på lønsedlen kan have stor økonomisk betydning. Du kan ved en fejl modtage for meget i løn – penge, der efterfølgende som udgangspunkt skal tilbagebetales. Eller du kan få for lidt i løn, uden hverken du eller din leder er opmærksomme på det. Hvis fejlen ikke opdages, får du måske ikke den fulde løn og pension, som du har krav på.

Tjekliste

Danmarks Lærerforening anbefaler, at du jævnligt tjekker din lønseddel. Der er især fire områder, som du skal være opmærksom på:

  1. 1

    Stillingsbetegnelse

    Hvad er din titel på lønsedlen? Det vil ofte være ”lærer”, ”lærer med særlige kvalifikationer”, ”børnehaveklasseleder”, ”skolepsykolog”, ”konsulent” eller ”vejleder”.

    Titlen har betydning for den løn, som du har krav på. Derfor skal titlen være korrekt og stemme overens med dit arbejde.

  2. 2

    Antal timer om ugen

    Din løn afhænger af, om du er ansat på fuld tid eller deltid. Tjek om din gennemsnitlige ugentlige arbejdstid er angivet korrekt. På lønsedlen vil arbejdstiden ofte være angivet som en ansættelsesbrøk eller lignende.

    Hvis du er på nedsat tid fx 25 timer om ugen, vil ansættelsesbrøken hedde 25/37. Er du på fuld tid, skal der stå 37 timer eller 37/37.

  3. 3

    Erfaringsdato

    Den samlede tid, du har været på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse, har stor betydning for lønnen. I de fleste overenskomster stiger lønnen efter anciennitet. På lønsedlen vil erfaringsdato, som også kan kaldes anciennitetsdato, ofte være angivet sammen med et tidspunkt for, hvornår eventuelle anciennitetsmæssige lønstigninger vil komme.

    Tjek at erfaringsdatoen er angivet korrekt, ellers risikerer du, at lønstigninger kan komme op til flere år for sent.

  4. 4

    Lokalt og centralt aftalte tillæg

    I mange kommunerne og på mange arbejdspladser i stat, regioner og private virksomheder er der aftalt lokale løntillæg i en såkaldt forhåndsaftale. De kan udgøre en større del af den samlede løn.

     

    Der kan også være centralt aftalte løntillæg i din overenskomst, som du skal være opmærksom på, fx tillæg for ekstra meget undervisning i årets løb eller tillæg for arbejde om aftenen eller i weekender.

     

    Det kan være svært for dig at vurdere, om du modtager de lokale tillæg, som du eventuelt har krav på. Derfor er det en god idé at lade din tillidsrepræsentant se din lønseddel.

Få et løntjek hos din lokale kreds

 

For de fleste kan det være svært at gennemskue om lønnen er 100% korrekt. Som medlem af Danmarks Lærerforening kan du til enhver tid henvende dig til din kreds eller din tillidsrepræsentant for at få tjekket, om din løn er korrekt. 

Kontakt din kreds

Hos din lokale kreds sidder faglige konsulenter klar til at give dig personlig rådgivning om din løn.

Søg på kreds

Vidste du…

Danmarks Lærerforening fandt i 2023 ca. 2,2 millioner kroner i manglende løn under den årlige løntjekkampagne? 

Sammen med resten af fagbevægelsen sætter DLF i uge 46 og 47 særligt fokus på løntjek for at sikre, at medlemmerne får den løn, de har krav på. Du kan året rundt henvende dig til den lokale kreds af Danmarks Lærerforening for at få tjekket din løn.